КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Сквирська районна організація
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України
  • Сквирська міська рада
  • Офіційний сайт відділу освіти Сквирської міської ради
  • Сквирський ЦПРПП
  • Офіційний сайт Сквирського ЦДЮТ
  • Сквирськйи ЗЗСО №1
  • Сквирський академічний ліцей №2
  • Оріховецький НВК Малолисовецький НВК
  • Сквирський ЗЗСО №3
  • Сквирський НВК
  • Сквирський ліцей
  • Сквирський академічний ліцей ІТ "Перспектива"
  • Тхорівська філія
  • Кам’яногребельська початкова школа

  • Архів

    Форма входу


    Календар
    «  Листопад 2011  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    282930

    Вітаю Вас, Гість · RSS 09.05.2024, 14:40

    Головна » 2011 » Листопад » 25 » Освітяни району на ювілейному концерті Кубанського козачого хору.
    20:23
    Освітяни району на ювілейному концерті Кубанського козачого хору.


    Освітяни району часті гості у Національному палаці мистецтв"Україна". Цього разу велика група членів профспілки багатьох закладів освіти району побувала на ювілейному концерті Кубанського козачого хору. 2011-й – рік двохсотлітнього  ювілею Державного академічного  Кубанського козачого  хору  Це дійсно унікальний творчий колектив. У цьому пересвідчилася велика група освітян Сквирського району, яка побувала на ювілейному концерті цього колективу, який відбувся16 жовтня 2011  року в Національному палаці мистецтв «Україна» .

    Глядачі, котрі побували на виступі хору, не приховують свого захоплення. Адже Кубанський козачий хор — найяскравіший представник кубанської козачої культури. Увесь виступ був схожий на нестримну кавалерійську атаку! Хор буквально вибухаав яскравим, захоплюючим шоу, де злилися воєдино напрочуд потужна енергетика стрімкого танцю, віртуозність практично циркових трюків (жонглювання шашками, гарматна канонада тощо), відчайдушність хвацьких козачих пісень і зворушлива ліричність, що бере за душу... Артисти продемонстрували справжнє театральне дійство! Одночасно на сцені працювало до 100 артистів, адже колектив включає в себе: хор, танцювальний гурт і оркестр духових та народних інструментів. Від строкатої низки справжніх історичних костюмів  і таких атрибутів, як списи, шашки, кинджали тощо, захоплювало подих у найдосвідченіших глядачів...

     Кубанський козачий хор не вперше виступає в Україні, й кожний його концерт — потрясіння для публіки. У його активі величезний репертуар, різноманітні програми, а спільним для всіх виступів залишається талант і магнетизм колективу, глибока душа і дух патріотизму, який вкладається в кожну пісню і танець.

    У нашій країні акторів знають і люблять, адже історично Кубань дуже тісно пов’язана з українською традиційною культурою, й не випадково Кубанському козачому хору єдиному в Росії присуджено Державну премію імені Т.Г. Шевченка. Багато які провідні солісти і його художній керівник Віктор Захарченко цілком заслужено мавють звання «Народний артист України».

    Мистецтво цього колективу актуальне й необхідне людям, бо їм вдається поєднувати національну ідентичність і сучасне звучання. Творчість кубанців — найяскравіший приклад того, як можна й треба створювати, берегти, популяризувати своє національне, неповторне.

    Концерти кубанських козаків — це зустріч у родинному колі, а їхні пісні — немовби ковток джерельної води. Диригента Віктора Захарченка по праву можна назвати героєм України. Він — українець за походженням і за духом, перебуваючи далеко від Батьківщини, зумів стільки зробити для України, що переоцінити це неможливо.

    З особливим трепетом на кубанських концертах ми, українці, відкриваємо для себе й Україну — слухаючи проникливий спів пісень на вірші Тараса Шевченка, Лесі Українки, Івана Франка, Олени Пчілки, талановито аранжованих Віктором Захарченком (він вже 35 років стоїть біля диригентського пульта великого колективу — Кубанського козачого хору, будучи його художнім керівником).

    Так,і  цього разу кубанці в продемонстрували українській публіці свої пісні, написані на вірші Шевченка, Лесі Українки, О.Пчілки, а також показали своїх нових солістів.

    У програмі також звучали пісні козаків-запорожців і кубанських козаків, а ще фрагменти шоу-програми «Велика козача історія», яку  підготували до ювілею свого колективу Так, Віктор Сорокін виконав козацьку народну пісню «Когда мы были на войне», акомпануючи на гармошці. Ця пісня співається на одному диханні, захоплююче, і  глядачі просилинеодноразово виконати її вдруге.

    — В основі наш хор — український, зізнається керівник хору Віктор Захарченко У нашому репертуарі дійсно багато українських пісень, але, крім нашої основної програми, ми завжди готуємо сюрпризи: кілька пісень тієї народності, куди нас запрошують. У нашому репертуарі є пісні найрізноманітніших народів світу — китайські, японські, словацькі, білоруські, сербські, німецькі й багато інших. Кубанський хор співає ті пісні, які б хотіла почути публіка їхньою рідною мовою або наріччям. А Україна не належить до тих країн, в яких треба заспівати пісню для подяки. Адже коріння наше — українське, адже я сам українець. Наш родовід із Полтавщини та Чернігівщини. На Кубань мої прадіди вирушили в пошуках кращої долі. Мої батьки рано стали сиротами, і з дитячих років їм довелося важко працювати і заробляти собі на хліб. Вдома ми завжди говорили українською. Мешкали в станиці Дятьківської. Саме там я вперше почув цілий розсип чудових народних пісень.

    — Я щорічно їжджу краєм, збираю пісні старих-станичників, нащадків чорноморських (українських) козаків, що прийшли із Запорізької Січі, а також російські пісні донських козаків. Записав кілька тисяч таких творів. Сам роблю обробки і аранжування. Намагаюся зберегти в кожній народній пісні її «аромат». Фольклор треба реалізувати, він має звучати на сцені, адже закритий у шафі він «не працює». Чому я пишу своє? Тому що треба примножувати, а не тільки збирати те, що було до нас. Є багато пісень на слова Шевченка, наприклад, «Почему ты почернело, зеленое поле»... Чому б тоді не написати свої пісні, які також стануть колись історією.

    Своє ставлення , щире захоплення талантом кубанців  та глибоку вдячність висловив у власному вірші , якого він особисто вручив Віктору Захарченку , простий 83-річний киянин Новак Володимир Якович.

     

                 Кубанському козачому хору слава і щире вітання

                            від  всіх українців.

     

                                                                  (   НП «Україна» , м. Київ ,  16 листопада 2011 р.)

     

    Двісті років козаки

    Нам пісні співали,

    Танцювали, веселилили,

    Щоб ми краще жили.

                       Хор козачий на Кубані -

                       Найкращий у світі.

                      Люблять Вас всі українці

                       І батьки , і діти.

    А сьогодні Вас столиця

    І вся Україна

    З щирим серцем зустрічає,

    Як матінка сина.

                         Велике свято у Киян-

                         Козаки співають.

                         Нам танцюють, веселять нас

                          І щастя бажають.

    Ви -  герої України

    У світі мистецтва.

    Ніхто краще не співає,

    Як- ви Від щирого серця…

                         Ваші пісні, Ваші танці

                         Настрій піднімають.

                          І енергією святою

                          Нас всіх заряджають.

    До нас частіше приїжджайте,

    Як  до рідної хати.

    Україна  вся  вас любить,

    Як рідненька мати.

    З великою любов'ю всі Українці…

                                            м. Київ

                                            Новак Володимир Якович ,  83 роки ( тел.414-79-14).

     

    Більше чотирьох годин на ювілейному концерті звучали пісні  українскою, російською, білоруською мовами, патріотичні, ліричні, сумні та веселі.

    Кожен концертний номер у виконанні артистів Кубанського козачого хору брав за душу, змушував всіх глядачів співпереживати пісні, тому, що відбувалося на сцені і стоячи аплодувати, аплодувати і аплодувати…



    Переглядів: 1083 | Додав: adminsk | Рейтинг: 5.0/2
    Всього коментарів: 0
    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Сквирська районна організація © 2024
    Зробити безкоштовний сайт з uCoz