КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Сквирська районна організація
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України
  • Сквирська міська рада
  • Офіційний сайт відділу освіти Сквирської міської ради
  • Сквирський ЦПРПП
  • Офіційний сайт Сквирського ЦДЮТ
  • Сквирськйи ЗЗСО №1
  • Сквирський академічний ліцей №2
  • Оріховецький НВК Малолисовецький НВК
  • Сквирський ЗЗСО №3
  • Сквирський НВК
  • Сквирський ліцей
  • Сквирський академічний ліцей ІТ "Перспектива"
  • Тхорівська філія
  • Кам’яногребельська початкова школа

  • Архів

    Форма входу


    Календар
    «  Жовтень 2012  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031

    Вітаю Вас, Гість · RSS 03.05.2024, 21:08

    Головна » 2012 » Жовтень » 23 » Правду..."про джанк-фуд" батькам розповіли юні гуртківці
    18:31
    Правду..."про джанк-фуд" батькам розповіли юні гуртківці
                          
             Правду про шкідливу "сміттєву їжу" учасникам районного батьківського віче, що відбулося нещодавно  в районному Будинку культури, розповіли юні споживачі-гуртківці Сквирської ЗОШ №1, №2 та  №5,  що вивчають курс "Основи споживчих знань". Гуртківці Сквирської ЗОШ №1 ( керівник Нагула О.А.) організували виставку " Скажемо ні сміттєвій їжі в Україні ", а Сквирської ЗОШ №2 (керівник гуртка Зозуля Л.І.)  - " Здорова їжа - здорова дитина - здорова нація", яку з цікавістю оглянули
    батьки та вчителі. 
                
                Цікавим також був виступ учениці 11 класу Сквирської ЗОШ №5 Марини Мандриги, яка учасникам батьківського віче розповіла про дослідження : «Харчові добавки в продуктах, які споживають учні Сквирської ЗОШ І – ІІІ ст. №5», яке було проведено під керівництвом керівника гуртка Бачинської О.О.

         

          
                Юні гуртківці спільно з районним консультаційно-інформаційним центром "Світ споживача"( голова Зозуля Л.І.) підготували  та роздали батькам інформаційні листівки – пам′ятки : Дізнайся правду про «сміттєву їжу», в якій розповіли про  шкідливі наслідки вживання такої їжі, а також " Шкідливі  харчові добавки з індексом «Е", які містяться в сучасних продуктах харчування. Вони закликали батьків не вживати такої їжі для себе та своїх дітей, запропонували альтернативу - виставку зразків корисної  здорової  їжі.



                                               
                                        ЛИСТІВКА 1.   Дізнайся правду про «сміттєву їжу» ??? !!!

             Всесвітня організація споживачів (Consumers International) продовжує міжнародну кампанію : « Сміттєва їжа : протидія просуванню на ринку нездорового харчування для зростаючих поколінь», метою якої є розповісти людям правду про наслідки вживання нездорової їжі, припинити рекламу та продаж цієї їжі для дітей. Це викликано прогресуючим погіршенням стану здоров′я підростаючого покоління в усіх країнах світу. На думку медиків, одна із основних причин хвороб сучасності - незбалансоване харчування. Проблема популярності серед дітей та молоді нездорової їжі – «вуличної», «швидкої», що здобула в світі назву „джанк-фуд” - стосується всіх країн, не оминула вона і Україну.
    Українські лікарі теж визнають шкідливість „їжі-сміття”.


             У поняття junk food ( „джанк-фуд” ) входить fast food («швидка їжа»), і street food («вулична їжа»). У перекладі з англійської junk food –" сміттєва їжа". Таку непривабливу назву цим продуктам дали американські члени Всесвітньої організації споживачів (Consumers International). Медики до «джанк-фуду» («фаст-фуду») відносять їжу швидкого приготування – хот-доги, гамбургери, піцу, курині котлети, картоплю-фрі, сухі сніданки, кукурудзяні пластівці, чіпси, сухарики, поп-корн, бульйонні кубики, приправи «Мівіна», кетчупи, майонез, різноманітні газовані «коли», шоколадні та вафельні хрусткі батончики, різноманітні солодощі, інші новітні модні продукти, а також м′ясні напівфабрикати, ковбасні вироби, йогурти, магазинні молочні продукти, що містять різні синтетичні харчові добавки.

                                                            ЦЕ ПОТРІБНО ЗНАТИ ВСІМ !!!

                  Систематичне вживання дітьми саме такої « їжі-сміття», продуктів, що мають підвищений вміст солі, цукру, жирів , містять штучні барвники, консерванти, ароматизатори, підсилювачі смаку, замінники цукру, гази викликатиме подразнення слизової оболонки шлунку і сприятиме розвитку холециститів, панкреатитів, гастритів, виразкової хвороби, дисбактеріозу, порушенню балансу та обміну речовин в організмі, діабету, ожирінню, серцево-судинних захворювань. А це пов′язно в першу чергу саме з відсутністю у батьків та дітей належної інформації про шкідливий вплив на з доров′я такої їжі та відсутністю елементарної культури харчування в сім′ї.

                 Інформацію дивись на Порталі споживача : www.consumerinfo.org.ua


                   Шановні батьки! Пам’ятайте : найбільший скарб – це здоров′я ! Бережіть своє здоров’я та здоров’я ваших дітей  !!!



                                  
      Їжа, що вбиває 

     
                Неправильне харчування - пряма дорога до ожиріння, серцевих захворювань, хвороб шлунково-кишкового тракту. Шкідливі продукти пагубно впливають на організм … вкорочують життя.

              Піся дослідження хімічного складу найбільш вживаних продуктів харчування, можна скласти наступний
                    список      шкідливих продуктів:


           1. Жувальні цукерки, пастилки, «чупа-чупси». У них міститься величезна кількість цукру, хімічні добавки, фарбники, замінники тощо.

          2. Чіпси - кукурудзяні і картопляні. Дуже шкідливі для організму. Чіпси - це ніщо інше, як суміш вуглеводів і жиру, в оболонці фарбників і замінників смаку. Так само нічого доброго не принесе поїдання пересмаженої картоплі - фрі.

          3. Солодкі газовані напої - суміш цукру, хімії та газів - щоб швидше рознести по організму шкідливі речовини. Кока-кола, наприклад, чудовий засіб від вапняного накипу і іржі. Газовані солодкі напої шкідливі і з високою концентрацією цукру - в еквіваленті чотири-п`ять чайних ложок, розбавлених в склянці води. Тому, вгамувавши спрагу такою газованою водою, ви через п`ять хвилин знову захочете пити.

         4. Шоколадні батончики. Це гігантська кількість калорій у поєднанні з хімічними добавками, генетично модифікованими продуктами, фарбниками і ароматизаторами.

         5. Сосиски і ковбаси. М`ясні делікатеси залишаються одними з найшкідливіших продуктів. Вони містять так звані приховані жири (свиняча шкіра, сало, жир), все це вуалюється ароматизаторами і замінниками смаків. Багато виробників м`ясних виробів використовують трансгени. Так сосиски, сардельки, ковбаси на 80 % (!) складаються з трансгенної сої. Якщо в Європі дозволений вміст соєвого білка - 1%, то наші виробники доводять вміст сої до 5%. Так що, ніж витрачати гроші на ковбасу, краще купити свіже м'ясо.
     
       6. Жирне м`ясо сприяє утворенню бляшок холестерину на судинах, що прискорює старіння організму і призводить до виникнення серцево-судинних захворювань.

        7. Майонез. Майонез дуже калорійний продукт, окрім цього містить величезну кількість жирів і вуглеводів, а також фарбники, підсолоджувачі, замінники тощо.
           До шкідливих продуктів належить не тільки майонез, але і кетчупи, різні соуси і заправки, в широкому асортименті представлені на прилавках наших магазинів. Вміст фарбників, замінників смаків і генно-модифікованих продуктів в них, на жаль, не менше.

        8. Локшина швидкого приготування. Все це суцільна хімія, що завдає шкоди вашому організму. Сухарики з приправами,які крім шкоди здоров’ю ще й  травмують зуби.

        9. Сіль, а точніше її надмір. Сіль у надлишку змінює тиск, порушує баланс в організмі, сприяє скупченню токсинів. Оскільки відмовитися від неї ви не в силах, та й крім того в солі містяться життєво важливі мінерали, тому, як мінімум, прагніть не вживати її у великих кількостях.

       10. Алкоголь. Навіть у мінімальних кількостях заважає засвоєнню вітамінів.  

            
               Застереження 1. Про шкоду вживання чипсів.

              Чипси -  продукт, який перенасичений різними харчовими добавками : аромотизаторами, барвниками, шкідливими рослинними жирами, містять трансізомери, проканцерогенні речовини.
    У них багато  солі, тому вони викликають надзвичайну спрагу.
               Довідка: 1 пачка чипсів (35 грам)  містить у собі 2/3 добової норми солі.

               Цей продукт містить також підсилювач смаку та аромату глутамат натрію ( Е-621), який заборонений  у продуктах для дітей.
    Він спричиняє звикання та залежність людини від цього продукту. Таку харчову добавку містять сухарики, солоні горішки , смакові приправи «Мівіна», бульйонні кубики, ковбасні вироби, тощо).
               Наслідки систематичного вживання чипсів: погіршення роботи печінки, нирок, підшлункової залози, а в цілому – захворювання травної системи, зниження імунітету, збільшення ризику розвитку серцево-судинних захворювань.
              Чипси руйнують клітини нервової та кровотворної системи, викликають стомлюваність, дратівливість, сприяють розвитку анемії і малокрів′я.
     Шведські вчені з′ясували, що картопляні чипси, картопля - фрі та гамбургери містять канцерогени (наприклад, акриламід), які є причиною злоякісних пухлин шлунку, шкодять центральній та периферичній нервовій системі людини.

    ДОВІДКА.
                    E621- Глутамат натрію. Підсилювачі смаку й аромату.

               Небезпечний для астматиків, негативно впливає на головний мозок, погіршує стан хворих на бронхіальну астму, викликає руйнування сітківки ока та глаукому.
    Широко використовується у виробництві чипсів, сухариків, солоних горішків, «мівіни»,  різних смакових приправ, бульйонних кубиків, ковбасних виробів.
    Акриламід - є причиною злоякісних пухлин шлунку, шкодить центральній та периферичній нервовій системі людини.


         Застереження 2.
                                  Улюблені  «ЕМЕДЕМСИ.    Дуже смачні  -  дуже небезпечні !!!



                 Нещодавно британські вчені провели дослідження і  прийшли до висновку, що частина синтетичних хімічних сполук, які є в барвниках і консервантах, сприяють підвищенню дратівливості  дітей та підлітків, втраті здатності до концентрації уваги, гіперактивності та алергічних  реакцій.
    Мова йде про харчові добавки Е102, Е124, Е110, Е122, Е104, Е129 та  консерванті Е211.
                Ці добавки широко використовуються в продуктах, які продаються у багатьох країнах Євросоюзу та імпортуються в Україну.
     Проте деякі барвники з цього списку заборонені для використання у Норвегії, США, Японії, Австралії, багатьох країнах Європи ???
               В Україні перераховані добавки не заборонені, але  Е102, Е124 та Е110 відмічаються в класифікаторі харчових добавок як «небезпечні», Е104-«підозрілий», а Е211 як «канцероген».
               Експерти  відмічають, що заборонений у багатьох країнах жовтий  барвник Е102 викликає  в  дітей дратівливість, надмірну активність та порушення сну, погіршення зору, а також може загострити приступи в астматиків. А мутогений Е104 ( жовтий хіноліновий), що використовується у кольорових драже та жувачках, викликає запалення шкіри та підвищену активність у дітей – він заборонений в Австралії, Японії, Норвегії та США.
                 Е110 « забарвлює в оранжево-жовтий колір» деякі кондитерські вироби, кольорове драже, цукерки ( «емедемси», різні цукати, долька мармеладу... ),  солодкі напої, східні прянощі, соуси, кетчупи, супи в пакетиках і викликає у дітей алергічні реакції, нежить, нудоту, болі в животі, гіперактивність та інше...
                  Бензоат натрію Е211(консервант) наші діти їдять разом із соусами та кольровими льодяниками, драже, іншими солодощами,  може викликати алергічні реакції, протипоказаний астматикам.
                   Е124 забарвлює в червоний колір цукерки, десерти, сирки, салямі та інші кондитерські вироби. Як канцероген може викликати рак, провокує приступи астми , тому заборонений у багатьох країнах.
                    Майже всі ці харчові барвники  містяться в дуже смачних – дуже небезпечних, улюблених всіма дітьми « емедемсах », а саме:  - Е102, Е104, Е110, Е122, Е129, Е211 !!! ???
                                                       Газета «Аргументи і Факти в Україні»



                            Листівка 3. Харчові добавки в продуктах харчування або смертельна їжа.
     


               Харчування є найважливішою фізіологічною потребою людини, від якого залежить стан здоров’я та тривалість життя. Їжа - сукупність неорганічних і органічних речовин, які отримуються організмами з довкілля і використовуються для живлення.
    Їжа потрібна організму для побудови і відновлення зростаючих тканин тіла, які руйнуються в процесі життєдіяльності; для підтримки цього процесу і заповнення енергії, яка витрачається. Основне призначення їжі – бути джерелом енергії і "будівельним матеріалом" для організму. Цінність продуктів харчування полягає у відсутності в них ушкоджувальних чинників.
    В світі існують десятки тисяч різних продуктів харчування. Окрім штучних, створених людиною з натуральних продуктів (вино, хліб, кисломолочні продукти і ін.), в природному вигляді в природі тих, що не зустрічаються: у останнє сторіччя з’явилося багато синтетичних продуктів, які виготовлені на основі органічних речовин. До них відносяться і харчові добавки, які вносять до продуктів харчування для додання аромату, смаку і кольору, створення необхідної структури, а також для повної або часткової заміни натуральної сировини. Найчастіше це хімічно оброблені природні або синтетичні речовини.
    Багато речовин додають, щоб зробити продукт привабливішим для покупця, замаскувати гіркоту або інший неприємний смак. Харчові продукти іноді підфарбовують, щоб вони виглядали апетитнішими. Купуючи різні продукти в красивих упаковках, ми часто навіть не замислюємося про їх склад. Проте у багатьох випадках його знання допомогло б уникнути отруєння або захворювання, викликаних надмірним змістом фарбників, загусників і т.п., що містяться в тому або іншому продукті.
              У продукти можуть потрапляти забруднення з тари, сировини, в них можуть зберігатися небажані добавки, використані при первинній обробці. Серед таких речовин, що ненавмисно потрапили в продукти, можуть бути отруйні відходи промисловості, транспорту, домашнього господарства, мікотоксини, бактерійні токсини, отрутохімікати, пластифікатори, ліки і засоби, використовувані у ветеринарію, зокрема антибіотики і гормони. Тому інформування споживача про склад продуктів харчування є не тільки маркетинговою (соціальною), але і екологічною проблемою.
    Купуючи в супермаркеті або на ринку соковиті яблука, хрустку капусту або ніжний сир, ми упевнені, що вживаємо абсолютно здоровий продукт. Проте – чи так це насправді? Тільки абсолютно неуважна до свого здоров'я людина не знає, що красиві тепличні помідори і огірочки – це справжні хімікати.
    Час від часу з'являється інформація, зміст якої можна виразити лаконічно: корисних продуктів харчування вже практично не залишилося. І все, що ми донедавна вважали беззастережно корисним для здоров'я, насправді таким давно не є.

                Майже три кілограми хімічних речовин – саме стільки з’їдає за рік середньостатистичний споживач, уживаючи в їжу звичайні продукти. Барвники, емульгатори, ущільнювачі, згущувачі, желеформуючі речовини, консерванти, підсилювачі смаку і запаху присутні скрізь і завжди – щоб переконатися в цьому, досить уважно прочитати етикетку. Недарма статистика свідчить, що ті, хто читають етикетки, їдять на 5% менше.

                Читати етикетки дійсно буває дуже корисно. Причому звертати увагу треба саме на те, що написано найдрібнішим шрифтом – тільки в цьому випадку є надія довідатися цікаву, і, головне, правдиву інформацію. Наприклад, про те, що при виробництві "натурального бісквіта"  яйця не потрібні зовсім, зате вкрай необхідні рослинні жири, емульгатор (Е450, Е500, Е475, Е471), глюкоза, сироп інвертний, вологоутримуючі агенти (сорбітол Е420, гліцерин Е422, монопропілен-гліколь Е1520), емульгатор лецитин Е322, желюючий агент каррагінан Е407, регулятор кислотності кислота лимонна Е330, а також ароматизатори, ідентичні натуральним.
    Крім того, допитливі можуть упевнитися, що продукт під назвою "масло" насправді є маргарином, "сік" – нектаром або напоєм, а в "шоколадно-вершкових" продуктах немає ні шоколаду, ні вершків.
              Найбільше споживачів, які читають етикетки, насторожують харчові добавки з індексом "Е". Однак від них сьогодні нікуди не подітися, адже саме за допомогою харчових добавок створена ціла галерея продуктів, що апетитно виглядають і довго зберігаються. Саме завдяки харчовим добавкам ковбаса набула приємні рожеві кольори, бісквіти зберігаються місяцями, а йогурти стали "вічно молодими". До речі, як розповіли в міській санепідстанції, часто під індексом "Е" ховаються і наші "старі знайомі": наприклад, Е330 – це лимонна кислота, а Е296 – яблучна.
               Але не слід думати, що гарний зір та уміння читати надійно убезпечили споживача від уживання "не тих" продуктів. Так, дослідження цукатів, показало, що цукати насправді зовсім не цукати, а "гола фарба", і їсти їх не можна.
    На прилавках магизинів можна знайти цукати без фруктів, згущене молоко без молока і пельмені без м'яса , половина згущеного молока вітчизняного походження замість молока містить рослинні жири, інгредієнти із ГМО використовують при виробництві пельменів, майонезу, пива, соусів, кетчупів, йогуртів, супів швидкого приготування, цукерок, шоколаду, напоїв і багатьох інших продуктів харчування.
    До заборонених харчових добавок відносяться:
    Е121 - фарбник червоний цитрусовий 2;
    Е123 - фарбник амарант;
    Е240 - консервант формальдегід;
    Е130, 142, 152, 172, 173, 221 - умовно канцерогенні.

              Але ми не можемо взагалі нічого не їсти, просто потрібно дивитися на те що ми купуємо і ретельно вибирати продукти.  Адже є ряд корисних  продуктів,  які  мають бути присутні в нашому раціоні. Це такі як:
    •     Буряк. Зменшує вміст холестерину і зміцнює стінки капілярів.Банани. Антидепресанті джерело калію, який захищає організм від сердечно-судинних захворювань.
    •     Вівсяна каша. Збагачує організм енергією, багата на кальцій, попереджає утворення холестерину, бореться з канцерогенами.
    •     Виноград. Містить природні антиоксиданти, володіє м’яким жовчогінним ефектом.
    •     Картопля. Джерело калію, збагачує організм необхідними амінокислотами, містить клітковину. Дуже корисна картопляна шкірка. Варена картопля понижує артеріальний тиск.
    •     Коричневий рис. Містить клітковину, фосфор, цинк, мідь та йод.
    •     Лимон. Зміцнює імунну систему.
    •     Морква. Сприяє оздоровленню кишково-шлункового тракту. Очищає суглоби та зміцнює кістяну систему.
    •     Петрушка. Регулює обмін глюкози в крові, зміцнює судини.

            На харчові добавки покладалися великі надії, і вони, звичайно, виправдали себе. З їхньою допомогою стало можливим збільшити асортимент апетитних і таких, що довго зберігаються продуктів. Ковбаса стала ніжно-рожевою, кекси пишними і такими, що не черствіють, цукерки яскравими. Все це стало можливим повною мірою саме завдяки харчовим добавкам: фарбникам, емульгаторам, ущільнювачам, загусникам, желеутворювачам, підсилювачам смаку і запаху, консервантам.
    Правда, про користь або шкідливість їх на етикетках не пишеться. Адже багато з них навіть до кінця не вивчені. На жаль, на сьогоднішній день без добавок людству не обійтися, вони здатні забезпечувати 105% щорічного приросту продовольства, без якого населення землі опиниться на межі голодної смерті.


    Смертельно опасная еда. Или правда об акриламиде.

    Западный мир в очередной раз повержен в панику: очень многие продукты, регулярно употребляемые в пищу сотнями тысяч людей в большинстве стран, содержат опасный яд.
    Акриламид – вот имя «убийцы», склоняемое на все лады в западной прессе последние несколько недель.

    Что это такое и почему вызывает такой нездоровый ажиотаж? Собственно, акриламид (амид акриловой кислоты) – это вещество, которое повсеместно используют для изготовления пластмасс, очистки воды. Но, в то же время, он является опаснейшим канцерогеном и мутагеном, который появляется в чаще всего, в продуктах, богатых углеводами, во время термообработки (особенно, промышленной), когда происходит реакция аспарагина (разновидность аминокислоты) и сахаров (в частности, фруктозы).

    Столь любимые американцами картофельные чипсы и картофель фри и так не входили в число полезных для здоровья блюд. Теперь, как выясняется, они способны вызывать рак – из-за высокого содержания акриламида. Впрочем, это полбеды: акриламид, по словам ученых, содержится в большинстве продуктов, объединяемых общим названием – «фаст-фуд». Это: сухие завтраки и крекеры, кукурузные палочки и шоколадное печенье, жареные цыплята и гамбургеры, арахисовое масло и бисквиты, попкорн и мюсли – список можно продолжать очень долго. Кроме того, опасными для здоровья оказались многие полуфабрикаты, сладкий картофель, даже… кофе и простой хлеб!
    Пониженное содержание канцерогена оказалось в свежих овощах и фруктах, свежеприготовленных соках (радуйтесь, вегетарианцы!), молочных продуктах (например, сырах или мороженом).
    Первыми шокирующее открытие сделали шведские ученые — еще семь лет назад. В принципе, про акриламид знали и раньше – то, что он токсичен и способен вызывать генные мутации, присутствует в некоторых пластиковых изделиях и в табачном дыме. А его содержание в питьевой воде строго контролировали. Нодо 2002 года никто и не подозревал, насколько высока концентрация акриламида в самых распространенных пищевых продуктах, причем этот уровень в сотни и даже тысячи раз превышает безопасный для здоровья человека.

    Однако у многих людей подобное открытие вызвало недоверие, тем более, что первоначальные выкладки шведов оказались осторожными: это вещество повреждает хромосомы кровяных телец, что является первым этапом к возникновению раковых заболеваний. Но…у них было недостаточно данных о том, что акриламид, действительно, несет серьезную угрозу людям – поскольку ученые проводили эксперименты на животных, а не на людях. А это значит, что полностью запретить или ограничить содержание акриламида в пище при помощи законодательства, было очень и очень проблематично.

    Но результаты, полученные за последние несколько лет другими исследователями, доказали: акриламид взывает как онкологические заболевания, так и ряд других, не менее серьезных болезней!

    Данные шведов были проверены и подтверждены в лабораториях Германии, Великобритании, США и Швейцарии. Тестированием занимались правительственные и независимые организации. Причем результаты тестов в ряде случаев были еще более шокирующими. Если у скандинавов содержание акриламида в картофельных чипсах колебалось от 300 до 2300 мкг/кг, то у британцев оно достигало от 420 до 3000 мкг/кг. Более того, было выяснено, что даже минимальное количество данного канцерогена наносит большой вред живому организму.

    А вот такая, к примеру, информация была опубликована в журнале Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, касающаяся исследования, в котором приняли участие 120 тысяч человек в возрасте от 55 до 70 лет, примерно 62 тысячи их них — женщины. «Вначале участники заполнили вопросник, который определял уровень поступления в их организм акриламидов. Затем они в течение 11 лет регулярно обследовались. «У женщин, потребляющих больше продуктов, содержащих акриламид, риски развития рака яичников или шейки матки в два раза выше, чем у остальных. При этом под «повышенным объемом» понимался прием одного пакета жареных сухариков, половины пакета бисквитов или одной порции чипсов в день. По истечении этого срока оказалось, что у 327 женщин развился рак шейки матки, у 300 был диагностирован рак яичников и у 1835 — рак молочной железы. Ученые выяснили, что у женщин, которые потребляли 40 микрограммов акриламида в день (столько содержится в пачке сухариков весом 32 грамма), риск развития рака матки или яичников повышается в два раза по сравнению с теми, кто воздерживается от такого угощения». Правда, как именно акриламид попадает в продукты, ученые сказать не могут.

    Поэтому в сентябре этого года канадские власти официально внесли акриламид в список опасных токсинов. А в США активно предпринимают всевозможные меры по снижению уровня этого канцерогена в продуктах, например, по возможности сократить использование фруктозы в производстве пищи. Также помогает добавка экстракта розмарина, лимонной кислоты, витамина В3, особый вид дрожжей.

    А вот данные исследований, проведенных американской общественной организации Center for Science in the Public Interest (CSPI), по «Содержанию акриламида в некоторых продуктах, встречающихся в России»:

    Вареный картофель, порция 110-120 граммов – содержание больше 3 мкг
    Хлопья Cheerios с медом и орехами, около 30 граммов – 6 мкг.
    Хлопья Cheerios, около 30 граммов — 25 мкг.
    Картофельные чипсы Pringles, около 30 граммов – 25 мкг.
    Картофель фри McDonald, большая порция, около 170-180 граммов – 72 мкг.

    Сейчас, образно говоря, мир разделился на два лагеря. Первые, это те, кто вовсю «трубит» об опасности акриламида и призывают перестать употреблять в пищу продукты, прошедшие термическую обработку, например, жаренные во фритюре, а еще лучше, перейти на полное вегетарианство. Вторые — это те, кто с иронией относится к поднятой шумихе, и считает, что вредная пища была всегда. И выбор здесь зависит только от самого человека.

    Кстати, вот такие советы «по минимизации акриламидового риска» были недавно напечатаны в газете The Chicago tribune:

    -Соблюдайте сбалансированную диету, в которую обязательно нужно включить овощи и фрукты, продукты из отрубей.
    -При жарке, например, мяса или картофеля, не доводите до появления на поверхности продукта коричневой корочки – вполне достаточно получения корочки золотистого цвета.
    -Избегайте приготовления продуктов во фритюре.
    -Не храните картофель (особенно, приготовленный) в холодильнике.
    -Не покупайте чипсы или сухие хлебцы – они слишком опасны.
    -Ни в коем случае не пережаривайте тосты.
                                    

     Высокая температура, типичная для жарки, гриля и духовки, способствует синтезу акриламида.

    Что же нам делать?

    Постарайтесь готовить еду такими способами, при которых образуется наименьшее количество акриламида.

    То есть жарку нужно заменить тушением.

    Делая покупки в магазине, покупки в магазине, например, покупая мюсли, отдайте предпочтение тем, в которых нет сахара и обжаренных компонентов.

    При выпечке торта, не запекайте песочный корж до темно-коричневого цвета, оставьте его золотистым.

    И, конечно же, постарайтесь поменьше употреблять всяких чипсов, картошки фри и так далее, а побольше свежей зелени, овощей и фруктов, зелёных коктейлей.

    www.magov.net/



                                                              Людмила Зозуля, голова Сквирського районного
                                                                                               консультаційно-інформаційного центру " Світ споживача "

    Використано матеріали сайтів: Медичний блог.htm,
    www.consumerinfo.org.ua , www.magov.net/

     












     



    Переглядів: 2723 | Додав: adminsk | Рейтинг: 5.0/2
    Всього коментарів: 0
    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Сквирська районна організація © 2024
    Зробити безкоштовний сайт з uCoz