КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Сквирська районна організація
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України
  • Сквирська міська рада
  • Офіційний сайт відділу освіти Сквирської міської ради
  • Сквирський ЦПРПП
  • Офіційний сайт Сквирського ЦДЮТ
  • Сквирськйи ЗЗСО №1
  • Сквирський академічний ліцей №2
  • Оріховецький НВК Малолисовецький НВК
  • Сквирський ЗЗСО №3
  • Сквирський НВК
  • Сквирський ліцей
  • Сквирський академічний ліцей ІТ "Перспектива"
  • Тхорівська філія
  • Кам’яногребельська початкова школа

  • Архів

    Форма входу


    Календар
    «  Липень 2012  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
          1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031

    Вітаю Вас, Гість · RSS 04.05.2024, 14:37

    Головна » 2012 » Липень » 18 » Методичний семінар освітян Сквирщини у Закарпатті
    10:53
    Методичний семінар освітян Сквирщини у Закарпатті

    І знову зустріч  у Карпатах…

     Карпати, мабуть, найбільш мальовничий куточок України. Чарівні гори і  полонини, стрункі ялини і кремезні буки, бурхливі ріки та гірські озера, сотні джерел цілющої води…

     

            

     Кажуть, хто хоч  раз побував у Карпатах, той обов’язково повернеться сюди ще не один раз... 

    Дійсно, на світі є місця, де хочеться зупинити час і бути там вічно... Дихати на повні груди, вдихати гірський аромат смерек та п’янкий запах покосів різнотрав´я, милуватися живописними вершинами, що оповиті вранішніми туманами чи осяяні веселкою яскравого сонця… Слухати чарівну мелодію дзвінких срібних потічків та рокотання розбуджених  гірських  річок, зупинитися на мить і прислухатися до шуму вітру та дзвінкоголосого  співу пташок. Справжня магія…магія Карпат..         

    Нещодавно у цьому змогла переконатися численна делегація учасників методичного семінару керівників та профспілкового активу навчальних закладів Сквирського району, проведеного віділом освіти та районною організацією профспілки у Карпатах спільно з колегами із Яремчанського та Свалявського районів.   

    Спочатку маршрут проліг до м. Яремче, мальовничого містечка, що розмістилося поміж синіх високих гір. Сквирян гостинно прийняв ошатний туристичний комплекс «Вуйко».

    Зустріч з головою Яремчанської районної організації профспілки працівників освіти Д. М. Федюком запам’яталася всім, адже обмін досвідом, проблемами розвитку освітянської галузі, творчими здобутками, обговорення сьогоденних питань діяльності профспілки, стану соціального захисту освітян був продуктивним та змістовним.

    Далі відбулася екскурсія до  Манявського скиту – аскетичного чоловічого православного монастиря, (українського  Афону), визначного осередку духовності, культури й мистецтва України, що знаходиться у мальовничому карпатському міжгір´ї з оздоровлюючим мікрокліматом, первісною дикою природою.


                     

    Побували також і біля Блаженного Каменя – джерела святої животворящої води, місця очищення від скверни.             


                 

    Наступного дня на всіх чекала захоплююча подорож Закарпаттям, яка пролягла до туристичного готелю « У Газди»,  що знаходиться в мальовничому селі Сусково,  через с.Ясіня – м. Ворохту - м.Рахів – с.Солотвино – м.Хуст – м.Мукачево – м.Сваляву.

    Прекрасні краєвиди із чарівними стрункими смереками  вабили до себе, а цікаві розповіді екскурсовода залишили незабутні враження.

     


    У Ворохті на гірськолижному підйомнику всіх чекала несподівана зустріч із «сквирськими гуцулами»

        

     Яблунецький перевал захопив подих, все вище і вище піднімалися в гори. Здавалося, піднесемо руки вгору і торкнем 

          


    А згодом наблизилися до Труфанецького каскаду водоспадів. Прозора вода бурхливо збігала з гір, шуміла, про щось таємниче шепотіла, зачаровувала. І усім захотілося напитися чистої холодної джерельної води, якою так багата карпатська земля. І це сталося у с.Кваси, яке відоме в усьому світі своїми цілющими мінеральними джерелами.

      

    А далі без закордонного паспорта всім успішно  вдалося оминути прикордонну заставу і побувати   в  центрі Європи, що знаходиться в с. Ділове, оглянути музей–колибу, придбати сувеніри, вишиванки, скуштувати справжньої бринзи, гуцульського буцу, пізніше смачного банушу, бограчу, боб-гуляшу, чанахі, запашного травяного карпатського  чаю у гостинного газди Василя в с.Сусково.

      вівіа   Бограч-гуляш - неперевершено вишуканий смак!     

    Карпати… Цей чудовий край порадував і здивував нас також солоними лікувальними озерами та грязями в селищі Солотвино, що є аналогом Мертвого моря.


     А ще всіх уразив монументальний Мукачівський  замок «Паланок», свідок славної давнини, який і донині дихає історією наших предків із своїх таємничих підземель, відтворює в нашій  уяві героїчні сцени боротьби захисників України із різними  завойовниками.

    У музеї замку оглянули експозиції історії, етнографії, природи та старожитностей, твори живопису, в тому числі старовинні ікони, колекцію писанок Закарпаття, відвідали винний погріб.

                  IMG_0110

    Насичена екскурсійна програма не завадила учасникам семінару провести зустріч та  плідно поспілкуватися з головою районної організації Профспілки працівників освіти М.П.Немеш та начальником відділу освіти Свалявської РДА В.П.Русином, представниками освітянської громади та профспілкового активу, які поділилися досвідом роботи та  ознайомили із здобутками та проблемами  освітньої галузі регіону, досвідом розвитку засад соціального партнерства та колективно-договірного регулювання трудових відносин як умови соціального захисту членів профспілки, мотивації профспілкового членства. Марія Петрівна Немеш ознайомила учасників семінару з роботою районної організації профспілки та проблемами внутріспілкової діяльності, зупинилася на важливості  інформаційної діяльності профспілки, використанні сучасних можливостей інтернету та web-сайтів, поділилася досвідом роботи  з організації оздоровлення та відпочинку членів профспілки та їх дітей. 

    Цікавою та змістовною була також зустріч з педагогічними колективами Свалявської ЗОШ І-ІІІ ст.№3,  Нелітинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. та дошкільного навчального закладу, які майже в повному  складі  на чолі з керівниками  та головами профспілкових організацій, сільським головою с. Нелітин  гостинно зустрічали делегацію із Сквири. У цих закладах мали можливість поспілкуватися та ознайомитися з творчими напрацюваннями  педагогів, використанні національних традицій у патріотичному вихованні, розвитку педагогічної та учнівської творчості, досвідом співпраці з батьками та місцевою громадою у вирішенні питань зміцнення матеріально-технічної бази навчальних закладів.  Особливо всі були вражені простим, але надзвичайо естетичним  інтерєром цих шкіл,  сучасними навчальними кабінетами, їх багатим оснащенням.

         

    На прощання начальник Сквирського районного відділу освіти, заслужений учитель України О. В. Заболотний  подарував гостинним господарям свої творчі розробки, авторські книги та підручники з української мови для учнів 8, 9, 10 та 11 класів, за якими нині навчаються учні шкіл всієї України. Щиро подякувавши за  щедру гостинність, запросив колег із Свалявщини відвідати Сквирщину і ознайомитися з набутками освітян нашого краю.

    Враженням немає меж від спілкування з колегами, що по-справжньому закохані у свою працю, свій чудовий край, не передати словами  тієї краси гірських Карпат, що стрічала нас повсякчас, чарувала і назавжди полонила, особливо  останнього дня подорожжі.

    Місто Берегово тепло запросило до всесвітньо відомих загадкових термальних лікувальних озер, м.Свалява - до прекрасного санаторію "Квітка полонини". Ужгород зачарував своєю неповторною архітектурою старовинного міста, затишними європейськими вуличками, маленькими кав´ярнями... У селі Іза, яке вважається столицею лозоплетіння на Закарпатті, вдалося побачити та придбати справжні витвори мистецтва з лози  ...


      Іза            

     

     

    Синевирський заповідник з чарівним таємничим озером Синевир - «Морським оком Карпат», довго не хотів нас відпускати… вабив...  манив до себе... притягував… Дійсно, магія...магія  Карпат… Так і хотілося вигукнути: «Я звідси не поїду... Карпати не полишу!…»  Адже недаремно  кажуть, у світі немає нічого більш досконалішого ніж гори, Вони були вічно і будуть вічно, незмінні у своїй величі, непідступні стражі вічності.


     Але ми ще повернемося сюди, щоб ще не раз зазирнути в найпотаємніші та найчарівніші куточки Карпат, в ці дивовижні, але іноді такі таємничі суворі гори, і знову зустрітися з нашими друзями-колегами, знайти нових друзів-однодумців, знайти справжніх людей, які завжди раді нам, раді  простому людському спілкуванню, раді поділитися своїми    творчими здобутками та надбаннями.

         

     

      


    Використано матеріали сайтів Ігоря Меліки та сайту "Мандрівка Україною"


    Обмін досвідом освітян Сквирщини та Свалявщини
    Обмін досвідом освітян Київської та Закарпатської областей                                             Семінар у Закарпатті
    Свалявщина завжди відкрита до співпраці і гостинно приймає усіх, хто сюди приїздить. Нещодавно відбувся методичний семінар керівників та профспілкового активу навчальних закладів Сквирського району Київської області у Закарпатті , який тривав шість днів. 
    Тема семінару актуальна і глибока: «Національні традиції – основа духовності, патріотичного виховання учасників навчально-виховного процесу та розвитку педагогічної й учнівської творчості».У заході взяли участь 45 представників освіти цього регіону.

    Освітяни зі Сквири мали на меті познайомитись із тим, як на Свалявщині працює система освіти, починаючи від роботи відділу освіти, закінчуючи роботою дошкільних та шкільних закладів. Їх також зацікавила система електронного документообігу між закладами освіти та робота освітнього порталу .

    Делегацію зі Сквири очолив начальник відділу освіти, автор підручників з української мови для 8-11 класів О.В. Заболотний та голова райради профспілки О.А. Нагула. Відбулися ділові зустрічі  з представниками адміністрації та членами профактиву: начальником відділу освіти Свалявської РДА Русином В.П. та в.о. голови районного комітету Профспілки працівників освіти Немеш М.П., представниками освітянської громади району. 

    Розглядали питання про колективно-договірне регулювання трудових відносин як передумову соціального діалогу та партнерства, розвитку державно-громадського управління навчальними закладами, забезпечення соціального захисту учасників навчально-виховного процесу. Марія Петрівна презентувала свою районну організацію та познайомила гостей з особливостями профспілкового руху на Свалявщині. 

    Під час обміну досвідом роботи було також розглянуто питання організації оздоровлення членів профспілки та їх дітей, організації внутріспілкової роботи, застосування сучасних інформаційних технологій, зокрема використання у профспілковій роботі web-сайтів та засобів зв’язку в онлайн-режимі. 
    У рамках семінару відвідали заклади освіти району: Свалявську ЗОШ І-ІІІ ст.№3 та Неліпинську ЗОШ І-ІІІ ст. Враження були надзвичайно позитивними. Із захопленням учасники семінару переходили з класу в клас у новому корпусі міської школи. Вразила краса, порядок, гостинність у школі с.Неліпино, де зустрічали гостей дирекція школи і сільський голова.

    Окрім ділових зустрічей та спілкування було запропоновано цікаву культурну програму. Делегація мала змогу побувати у Ворохті, Ужгороді, Мукачівському замку, термальних озерах Берегівщини, музеї етнографії і побуту Закарпаття, озері Синевир. Із великим задоволенням сквиряни стали учасниками розважальної програми «У газди»: «Магія Карпат: я звідси не поїду – Карпати не полишу ...» – захоплення від нашої природи не передати словами, саме тому Закарпаття й називають маленькою Швейцарією.

    Отримавши від поїздки на Свалявщину неповторні враження, усі учасники делегації залишилися задоволені якісною організацією семінару, в якому було досягнуто прекрасного балансу роботи та відпочинку.

    Візит до міста і області потрібний і корисний взаємно, адже приділяється увага дуже важливому питанню – якісній освіті. Ми відкриті до взаємодії і до співпраці, вважаємо, що в кожному місті є те, чим можна поділитись, є певні успіхи, які можуть бути корисними іншим. Така форма роботи дає можливість почерпнути нове у колег, поділитися власними здобутками та оцінити діяльність організації з позиції тих, кому її презентуєш.

    Обмінявшись досвідом роботи та поділившись враженнями від семінару, спілчани виразили сподівання, що співпраця Закарпатської і Сквирської профспілкових організацій продовжиться у майбутньому.

     
    Надія Бунда, голова профкому Свалявської ЗОШ І-ІІІ ст.№1, 
    Закарпатська область

                                                                                                                                      (Дивись на сайті ЦК профспілки в меню " Вісті з регіонів")




     

     

     

     

     

    Переглядів: 2045 | Додав: adminsk | Рейтинг: 5.0/4
    Всього коментарів: 0
    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Сквирська районна організація © 2024
    Зробити безкоштовний сайт з uCoz