КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Сквирська районна організація
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України
  • Сквирська міська рада
  • Офіційний сайт відділу освіти Сквирської міської ради
  • Сквирський ЦПРПП
  • Офіційний сайт Сквирського ЦДЮТ
  • Сквирськйи ЗЗСО №1
  • Сквирський академічний ліцей №2
  • Оріховецький НВК Малолисовецький НВК
  • Сквирський ЗЗСО №3
  • Сквирський НВК
  • Сквирський ліцей
  • Сквирський академічний ліцей ІТ "Перспектива"
  • Тхорівська філія
  • Кам’яногребельська початкова школа

  • Архів

    Форма входу


    Календар
    «  Вересень 2012  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
         12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930

    Вітаю Вас, Гість · RSS 02.05.2024, 04:10

    Головна » 2012 » Вересень » 14 » Оплата праці методистів, інспекторів поза основним місцем роботи. Про сумісництво
    21:53
    Оплата праці методистів, інспекторів поза основним місцем роботи. Про сумісництво

    Запитання.
    Як має оплачуватися праця методистів методичних кабінетів, інспекторів, спеціалістів відділів та управлінь освіти, які виконують педагогічну роботу в навчальних закладах - поза основним місцем роботи?

    Відповідь.
    Посада методиста належить до педагогічних працівників. Тому оплата педагогічної роботи, виконаної на умовах сумісництва, тобто поза основним робочим часом, здійснюється, в порядку, встановленому для педагогічних працівників, а саме - за тарифікацією. Її розмір залежить від тижневого навчального навантаження, ставки заробітної плати, встановленої за наслідками атестації за місцем роботи за сумісництвом, та виконання інших видів педагогічної роботи (перевірка письмових робіт, завідування кабінетами тощо).





    Якщо ж педагогічна робота виконується в основний робочий час, але поза місцем основної роботи, тобто є роботою, що не вважається сумісництвом, її обсяг не може перевищувати 240 годин на рік, а оплата праці має здійснюватися лише з погодинного розрахунку. В такому випадку має бути дозвіл керівника на виконання методистом педагогічної роботи поза місцем основної роботи в основний робочий час.
    Розмір годинної ставки визначається шляхом ділення ставки заробітної плати, встановленої за наслідками атестації за посадою на роботі за сумісництвом, на середньомісячну норму годин, визначену за цією посадою.
    Інспектори, інспектори-методисти, спеціалісти органів управління освітою належать до посад державних службовців. Особи, які посідають ці посади не можуть виконувати роботу за сумісництвом, крім наукової, викладацької, творчої діяльності, а також медичної практики.
    Тож викладацька робота, яка виконується як поза межами основного робочого часу, тобто на умовах сумісництва, так і виконувана в основний робочий час в обсязі до 240 годин з погодинною оплатою праці, що не вважається сумісництвом, оплачується погодинно. Розмір годинної ставки визначається на загальних підставах.
    Водночас можлива оплата викладацької роботи у загальноосвітніх навчальних закладах всіх типів і найменувань, професійно-технічних, вищих навчальних закладах I - II рівнів акредитації, в тому числі педагогічних училищах, за Ставками погодинної оплати праці працівників усіх галузей економіки за проведення навчальних занять, затвердженими у додатку 16 до наказу Міністерства освіти і науки України від 26.09.2005 № 557 «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ», в розмір яких включено оплату днів відпустки. Але ці розміри годинних ставок застосовуються для оплати праці висококваліфікованих спеціалістів, зокрема й працівників органів управління освітою, які запрошуються для читання окремих лекцій.
     
    Начальник управління соціально-економічного захисту
    ЦК Профспілки працівників освіти і науки України                            А.І.Клименко


    ЯК оплачується педагогічна робота методиста районного методичного центру, виконувана в загальноосвітньому навчальному закладі на умовах сумісництва?

    Відповідно до Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 р. № 963 «Про затвердження переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників», посада методиста належить до педагогічних працівників.
    Оплата праці працівників освіти, у тому числі педагогічних, провадиться відповідно до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 р. № 102. Пунктом 68 цієї Інструкції встановлено, що місячна заробітна плата педагогічних працівників установ освіти, в т. ч. педучилищ (крім вищих навчальних закладів I - II рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладів) визначається шляхом множення ставки заробітної плати на їх фактичне навантаження на тиждень і ділення цього добутку на встановлену норму годин на тиждень. Встановлена при тарифікації заробітна плата виплачується щомісячно незалежно від кількості тижнів і робочих днів у різні місяці року.
    Тому оплата праці методиста за виконання ним такого виду педагогічної роботи як навчальне навантаження в загальноосвітньому навчальному закладі на умовах сумісництва, здійснюється в порядку, встановленому п. 68 Інструкції, тобто за тарифікацією.
    При цьому виконання навчального навантаження в загальноосвітньому навчальному закладі має здійснюватися поза межами основного робочого часу відповідно до графіку роботи за основним місцем роботи та розкладу уроків у школі.
    Форма тарифікаційного списку затверджена у Додатку № 1 до Інструкції № 102. До цього списку можуть бути включені як педагогічні працівники загальноосвітнього навчального закладу, для яких цей заклад є основним місцем роботи, так і працівники – сумісники, в тому числі методисти методичних кабінетів (центрів), які виконують викладацьку роботу поза межами основного робочого часу.
    Якщо педагогічна робота в школі виконується методистом поза основним робочим часом, її оплата провадиться за тарифікацією, в тому числі і впродовж канікул учнів. Але при цьому працівник має відпрацьовувати впродовж канікулярного періоду ту норму годин, яка встановлена йому при тарифікації.
    Розмір заробітної плати працівника, який посідає посаду методиста в методичному кабінеті, за виконання ним навчального навантаження за тарифікацією в загальноосвітньому навчальному закладі залежить від його тижневого обсягу, розміру ставки заробітної плати, встановленої за наслідками атестації за місцем роботи за сумісництвом, та виконання інших видів педагогічної роботи (перевірка письмових робіт, завідування кабінетами, виконання обов’язків класного керівника тощо), з урахуванням надбавки за вислугу років, визначеної залежно від стажу педагогічної роботи, надбавки за престижність педагогічної праці та інших виплат.
    Методистам, які виконують педагогічну роботу в загальноосвітній школі в основний робочий час в обсязі до 240 годин на рік з погодинною оплатою, провадиться доплата за перевірку письмових робіт, виплата надбавки за вислугу років та за престижність педагогічної праці, виходячи із розміру годинної ставки та обсягу такої педагогічної роботи.
    Постановою Кабінету Міністрів України від 23.03.2011 р. № 373 «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I - II рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування» передбачено встановлення 1 вересня 2011 року надбавки в розмірі 20 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати) педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I-II рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування. Тобто у постанові йдеться про виплату надбавки усім педагогічним працівникам, як зазначених у пункті 1 навчальних закладів, так і інших установ і закладів, що свідчить про невичерпний перелік навчальних закладів та установ освіти. Постановою № 373 також передбачено, що надбавка встановлюється на весь обсяг навчального навантаження, що виконується працівником.
    До стажу педагогічної роботи зараховується як робота на посаді методиста, так і робота на посаді вчителя. Але при одночасному виконанні педагогічної роботи за цими двома посадами, до педагогічного стажу зараховуються періоди роботи за однією з посад.

    Як провадиться оплата праці методистів, які виконують педагогічну роботу в загальноосвітньому навчальному закладі в межах основного робочого часу?

    Щодо методистів, які не мають можливості виконувати педагогічну роботу в загальноосвітній школі поза основним робочим часом, то їм може бути доручено її виконання в обсязі до 240 годин на рік з погодинною оплатою праці в основний робочий час за умови наявності нерозподілених годин навчального навантаження при тарифікації педагогічних працівників школи.
    Норма щодо погодинної оплати педагогічної роботи передбачена п. 3 Переліку робіт, які не є сумісництвом, затвердженого наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України від 28.06.1993 р. № 43 «Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій». Цим пунктом установлено, що не вважається сумісництвом педагогічна робота з погодинною оплатою праці в обсязі не більш як 240 годин на рік.
    Тобто одним із критеріїв визначення роботи, яка не вважається сумісництвом є те, що педагогічна робота має бути з погодинною оплатою.
    При цьому керівником необхідно надати дозвіл на виконання методистом педагогічної роботи в основний робочий час поза місцем основної роботи, оскільки згідно з останнім абзацом п.12 Переліку робіт, які не є сумісництвом, виконання робіт, зазначених у пунктах 2 - 7, допускається в робочий час з дозволу керівника державного підприємства, установи, організації без утримання заробітної плати.
    Крім того погодинна оплата праці педагогічних працівників допускається також у випадках, передбачених п. 73 Інструкції № 102. Цим пунктом зокрема встановлено, що погодинна оплата педагогічних працівників в установах, зазначених у цьому розділі (установи освіти, в т. ч. педучилища (крім вищих навчальних закладів I - II рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладів), допускається лише при оплаті за години заміщення тимчасово відсутніх по хворобі або з інших причин вчителів, вихователів, викладачів тощо, яке тривало не більше двох місяців. Якщо заміщення тривало понад два місяці, то оплата праці педагогічного працівника провадиться з першого дня заміщення за всі години фактичного педагогічного навантаження в порядку, передбаченому п.68 цієї Інструкції, тобто за тарифікацією.
    Розмір годинної ставки як у першому так і другому випадках визначається шляхом ділення ставки заробітної плати, встановленої за наслідками атестації за посадою вчителя, на середньомісячну норму годин, визначену за цією посадою на відповідний рік.
    За ставками погодинної оплати праці, затвердженими у додатку 16 до наказу Міністерства освіти і науки України від 26.09.2005 р. № 557 «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ»,  провадиться оплата викладацької роботи висококваліфікованих спеціалістів, зокрема методистів, які запрошуються у загальноосвітні навчальні заклади для читання окремих лекцій, уроків. Розміри цих ставок погодинної оплати праці визначаються залежно від затверджених коефіцієнтів до розміру посадового окладу працівника першого тарифного розряду Єдиної тарифної сітки і включають оплату днів відпустки.
    Тому заробітна плата за час щорічної відпустки за педагогічну роботу, виконану методистом методичного кабінету у загальноосвітньому навчальному закладі, провадиться тільки у тому випадку, коли оплата такої педагогічної роботи здійснювалась за ставками, передбаченими у додатку 16 до наказу 557, в розмір яких вже включено оплату за відпустку як її компенсацію.
    У разі виконання методистом педагогічної роботи в школі впродовж основного робочого часу, оплата праці в канікулярний період учнів не провадиться, оскільки останнім абзацом п. 73 Інструкції № 102 установлено, що особи, які працюють на умовах погодинної оплати і не ведуть занять під час канікул, оплату за цей час не отримують.

    Управління соціально-економічного захисту




                                                                  Про сумісництво
    В чому полягає різниця між роботою за сумісництвом, суміщенням професій, збільшенням обсягів виконуваних робіт, виконанням обов’язків тимчасово відсутніх працівників ?
    Як провадиться оплата за таку роботу в навчальних закладах ?


    Відповідь.
    Визначення понять, що є роботою за сумісництвом, суміщенням, збільшенням обсягів виконуваної роботи, виконанням обов’язків тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи та роботою, яка не вважається сумісництвом, приведено в Положенні про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затвердженому наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України від 28.06.93 р. N 43, постанові Ради Міністрів СРСР від 04.12.81 р. N 1145 «Про порядок і умови суміщення професій (посад)», Інструкції Держкомпраці, Мінфіну СРСР і ВЦРПС щодо застосування постанови Ради Міністрів СРСР від 4 грудня 1981 року N 1145 «Про порядок і умови суміщення професій (посад)» від 14.05.1982 р. N 53-ВЛ .

    Положення нормативних документів колишнього СРСР нині діють на підставі постанови Верховної Ради України від 12.09.91 р. N 1545-XII «Про порядок тимчасової дії на території України деяких актів законодавства Союзу РСР». Цією постановою встановлено, що до прийняття відповідних актів законодавства України на її території застосовуються акти законодавства Союзу РСР з питань, не врегульованих законодавством України, за умови, що вони не суперечать Конституції і законам України.

    Тож сумісництвом є виконання працівником, крім основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації.

    Суміщення професій чи посад - це виконання працівником поряд з основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією чи посадою на тому самому підприємстві, в установі, організації протягом установленої законодавством тривалості робочого дня.

    Збільшення обсягу виконуваних робіт - це виконання працівником поряд з основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткової роботи за тією ж професією чи посадою на тому самому підприємстві, в установі, організації протягом установленої законодавством тривалості робочого дня.

    Виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника без звільнення від основної роботи – це робота, виконувана поряд з основною роботою, обумовленою трудовим договором, за тимчасово відсутнього у зв’язку з хворобою, відпусткою, відрядженням й з інших причин працівника на тому самому підприємстві, в установі, організації протягом установленої законодавством тривалості робочого дня.

    Перелік робіт, які не є сумісництвом затверджений в додатку до Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій від 28.06.93 р. N 43.

    Серед робіт, які не вважаються сумісництвом, для працівників освіти найбільш характерними є:
    педагогічна робота з погодинною оплатою праці в обсязі не більш як 240 годин на рік;
    керівництво аспірантами в науково-дослідних установах і вищих навчальних закладах, що здійснюється науковцями та висококваліфікованими спеціалістами, які не перебувають у штаті цих установ та навчальних закладів, з оплатою їхньої праці в розрахунку 50 годин на рік за кожного аспіранта;
    завідування кафедрою висококваліфікованими спеціалістами, у тому числі тими, що займають керівні посади в навчальних закладах і науково-дослідних установах з оплатою в розрахунку 100 годин за навчальний рік;
    робота за договорами провідних наукових, науково-педагогічних і практичних працівників з короткострокового навчання кадрів на підприємствах і в організаціях.
    Виконання цих видів робіт допускається в робочий час з дозволу керівника навчального закладу, установи без утримання заробітної плати.

    Не вважаються також сумісництвом роботи, які залежно від характеру можуть виконуватися як в основний робочий час, так і за його межами, зокрема:
    робота без зайняття штатної посади в тому самому навчальному закладів, в установі;
    виконання учителями загальноосвітніх навчальних закладів, викладачами професійно-технічних та вищих навчальних закладів обов'язків із завідування кабінетами, лабораторіями, відділеннями;
    педагогічна робота керівних та інших працівників навчальних закладів;
    керівництво предметними та цикловими комісіями, виробничим навчанням та практикою учнів і студентів;
    робота учителів загальноосвітніх навчальних закладів, викладачів професійно-технічних та вищих навчальних закладів, а також прирівняних по оплаті праці до учителів та викладачів інших працівників у тому самому навчальному закладі понад установлену норму навчального навантаження;
    педагогічна робота та керівництво гуртками в дошкільних, позашкільних та інших навчальних закладах;
    робота концертмейстерів і акомпаніаторів навчальних закладів з підготовки працівників мистецтв та музичних відділень (факультетів) інших вищих навчальних закладів.

    Не вважається сумісництвом також:
    виконання обов'язків, за які установлена доплата до посадового окладу (ставки заробітної плати ) у відсотках або в гривнях;
    інша робота, яка виконується у випадках, коли за основною роботою працівник працює неповний робочий день і відповідно до цього отримує неповний посадовий оклад (ставку заробітної плати), якщо оплата його праці по основній та іншій роботах не перевищує повного посадового окладу (ставки заробітної плати) за основним місцем роботи.

    Тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу (п.2 постанови Кабінету Міністрів України від 03.04.1993 р. N 245).

    Слід звернути увагу, що положеннями зазначеної постанови не обумовлено, за якою роботою визначається норма тривалості робочого часу впродовж місяця – за основною посадою чи на посаді за сумісництвом.

    Для прикладу: викладач вищого навчального закладу III чи IV рівнів акредитації, тривалість робочого дня якого складає 6 годин, працює за сумісництвом у школі на посаді вчителя, для якого тривалість робочого часу в день на ставку складає 3 години. Тож половина робочого часу за посадою викладача складає повну тривалість робочого часу на посаді вчителя.

    Тому не виключається можливість визначати половину місячної норми від більшої тривалості робочого часу. Головне, щоб цей час роботи за сумісництвом був відпрацьований поза межами основного робочого часу.

    Тут доречно зауважити, що відповідальність за порушення порядку прийняття на роботу за сумісництвом відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 03.04.93 р. N 245 та Положення про умови роботи за сумісництвом від 28.06.93 р. N 43 покладається на власника або уповноважений ним орган державного підприємства, установи, організації, що приймає працівника на роботу за сумісництвом.

    Керівникам державних установ та закладів освіти, їхнім заступникам, керівникам структурних підрозділів цих установ та закладів (відділів, лабораторій, секторів, частин тощо) та їхнім заступникам не дозволяється працювати за сумісництвом за винятком наукової, викладацької, медичної і творчої діяльності.

    Обсяг викладацької роботи, виконуваної на умовах сумісництва, тобто за межами основного робочого часу, не може перевищувати для керівників навчальних закладів чотирьох годин на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати також половини місячної норми робочого часу, тобто як це встановлено для всіх працівників, що працюють за сумісництвом. Такою роботою для зазначених працівників в системі освіти може бути робота у позашкільних навчальних закладах, професійних, вищих навчальних закладах, закладах післядипломної освіти тощо. Головне при цьому – щоб робота була викладацькою та виконувалась поза межами основного робочого часу.

    Стосовно вихідних днів варто зауважити, що згідно із ст..67 КЗпП України працівникам, які працюють при п'ятиденному робочому тижні, надаються два вихідних дні на тиждень, а при шестиденному робочому тижні - один вихідний день.

    Загальним вихідним днем є неділя. Другий вихідний день при п'ятиденному робочому тижні, якщо він не визначений законодавством, визначається графіком роботи установи чи закладу, погодженим з профкомом первинної профспілкової організації, і, як правило, має надаватися підряд із загальним вихідним днем.

    На керівників навчальних закладів, їхніх заступників і помічників, керівників структурних підрозділів, їхніх заступників не можуть покладатися обов’язки та встановлюватися їм доплати за суміщення посад, розширення обсягів виконуваних робіт, та за виконання роботи тимчасово відсутніх працівників.

    Але зважаючи, що педагогічна робота керівних працівників навчальних закладів визнана такою, що не є сумісництвом, і не може розглядатися як робота виконувана на умовах суміщення посад, її оплата здійснюється на умовах, встановлених для педагогічних працівників, а саме за тарифікацією.
    Існують також обмеження щодо обсягу педагогічної (викладацької) роботи, що не вважається сумісництвом, яку можуть виконувати керівні працівники навчальних закладів. Ці обмеження передбачені в п.91 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102.

    Зокрема, керівні працівники загальноосвітніх, позашкільних, дошкільних навчальних закладів, педагогічних коледжів та училищ, інших навчальних закладів, де оплата праці педагогічних працівників здійснюється виходячи із тижневого навантаження, можуть вести викладацьку роботу чи заняття з гуртками в тому самому навчальному закладі, але не більше 9 годин на тиждень.

    Керівні працівники професійно-технічних та вищих навчальних закладів I-II рівнів акредитації (крім педагогічних) можуть вести викладацьку роботу чи заняття з гуртками в тому самому навчальному закладі не більше 360 годин на рік. Це обмеження стосується лише тих працівників, хто за основною посадою отримує повний посадовий оклад (ставку).

    Завідувачі дошкільними навчальними закладами можуть виконувати роботу вихователів у цьому ж закладі в обсязі не більше 18 годин на тиждень. Попри те, що норма годин на ставку для вихователів дошкільних навчальних закладів загального типу зменшилась з 36 до 30 годин на тиждень, обмеження на на обсяг виховательської роботи для завідуючих дошкільними навчальними закладами не змінився, й до цього часу не повинен перевищувати 18 годин впродовж тижня.

    Директори сільських загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладів, їх заступники можуть вести викладацьку роботу, у зв’язку з відсутністю вчителів або викладачів з відповідних предметів, в обсязі не більше 12 годин на тиждень. Дозвіл на виконання цієї роботи має надавати відповідний орган управління освітою.

    Інші працівники навчальних закладів можуть вести викладацьку роботу або заняття з гуртківцями у тому самому навчальному закладі, але в середньому не більше 2 годин на день (12 годин на тиждень, 480 годин на рік), якщо вони за основною роботою отримують повний посадовий оклад (ставку).

    У випадках, коли із заступниками керівників навчальних закладів укладено трудовий договір на виконання роботи на 0,5 ставки, їм дозволяється вести викладацьку роботу в середньому:
    не більше 3 годин на день або 18 годин на тиждень - в загальноосвітніх, позашкільних, дошкільних навчальних закладах, педагогічних коледжах та училищах, інших навчальних закладах, де оплата праці педагогічних працівників здійснюється виходячи із обсягу тижневого навантаження;
    не більше 720 годин на рік – в професійно-технічних та вищих навчальних закладах I-II рівнів акредитації (крім педагогічних).

    Зазначеним вище працівникам за виконання такої викладацької роботи проводиться оплата понад основний посадовий оклад (ставку) у порядку, передбаченому відповідно для учителів, викладачів, керівників гуртків, тобто за тарифікацією.
    Крім того, за години викладацької роботи чи занять з гуртками, виконані, як виняток, у зв'язку з виробничою необхідністю понад зазначену вище норму, провадиться погодинна оплата за фактичну кількість годин, але не більше 240 годин на рік, яка, як зазначалося вище, також не вважається сумісництвом.

    Ця педагогічна робота (до 240 годин з погодинною оплатою праці) може виконуватися як впродовж основного робочого часу, так і за його межами. Тому, у випадку, коли керівники навчальних закладів виконують її протягом основного робочого часу, необхідно мати дозвіл керівника відповідного органу управління освітою. Для заступників керівників навчальних закладів, керівників структурних підрозділів, та їх заступників такий дозвіл має надати керівник навчального закладу.

    Якщо педагогічна робота у обсязі до 240 годин на рік з погодинною оплатою праці виконується поза межами основного робочого часу, дозволу на її виконання не потрібно. Такі вимоги передбачені в Положенні про умови роботи за сумісництвом від 28.06.93 р. N 43.
    Начальник управління соціально-економічного захисту
    ЦК Профспілки працівників освіти і науки України                            А.І.Клименко


    ЯК оплачується педагогічна робота методиста районного методичного центру, виконувана в загальноосвітньому навчальному закладі на умовах сумісництва?
    Відповідно до Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 р. № 963 «Про затвердження переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників», посада методиста належить до педагогічних працівників.
    Оплата праці працівників освіти, у тому числі педагогічних, провадиться відповідно до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 р. № 102. Пунктом 68 цієї Інструкції встановлено, що місячна заробітна плата педагогічних працівників установ освіти, в т. ч. педучилищ (крім вищих навчальних закладів I - II рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладів) визначається шляхом множення ставки заробітної плати на їх фактичне навантаження на тиждень і ділення цього добутку на встановлену норму годин на тиждень. Встановлена при тарифікації заробітна плата виплачується щомісячно незалежно від кількості тижнів і робочих днів у різні місяці року.
    Тому оплата праці методиста за виконання ним такого виду педагогічної роботи як навчальне навантаження в загальноосвітньому навчальному закладі на умовах сумісництва, здійснюється в порядку, встановленому п. 68 Інструкції, тобто за тарифікацією.
    При цьому виконання навчального навантаження в загальноосвітньому навчальному закладі має здійснюватися поза межами основного робочого часу відповідно до графіку роботи за основним місцем роботи та розкладу уроків у школі.
    Форма тарифікаційного списку затверджена у Додатку № 1 до Інструкції № 102. До цього списку можуть бути включені як педагогічні працівники загальноосвітнього навчального закладу, для яких цей заклад є основним місцем роботи, так і працівники – сумісники, в тому числі методисти методичних кабінетів (центрів), які виконують викладацьку роботу поза межами основного робочого часу.
    Якщо педагогічна робота в школі виконується методистом поза основним робочим часом, її оплата провадиться за тарифікацією, в тому числі і впродовж канікул учнів. Але при цьому працівник має відпрацьовувати впродовж канікулярного періоду ту норму годин, яка встановлена йому при тарифікації.
    Розмір заробітної плати працівника, який посідає посаду методиста в методичному кабінеті, за виконання ним навчального навантаження за тарифікацією в загальноосвітньому навчальному закладі залежить від його тижневого обсягу, розміру ставки заробітної плати, встановленої за наслідками атестації за місцем роботи за сумісництвом, та виконання інших видів педагогічної роботи (перевірка письмових робіт, завідування кабінетами, виконання обов’язків класного керівника тощо), з урахуванням надбавки за вислугу років, визначеної залежно від стажу педагогічної роботи, надбавки за престижність педагогічної праці та інших виплат.
    Методистам, які виконують педагогічну роботу в загальноосвітній школі в основний робочий час в обсязі до 240 годин на рік з погодинною оплатою, провадиться доплата за перевірку письмових робіт, виплата надбавки за вислугу років та за престижність педагогічної праці, виходячи із розміру годинної ставки та обсягу такої педагогічної роботи.
    Постановою Кабінету Міністрів України від 23.03.2011 р. № 373 «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I - II рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування» передбачено встановлення 1 вересня 2011 року надбавки в розмірі 20 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати) педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I-II рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування. Тобто у постанові йдеться про виплату надбавки усім педагогічним працівникам, як зазначених у пункті 1 навчальних закладів, так і інших установ і закладів, що свідчить про невичерпний перелік навчальних закладів та установ освіти. Постановою № 373 також передбачено, що надбавка встановлюється на весь обсяг навчального навантаження, що виконується працівником.
    До стажу педагогічної роботи зараховується як робота на посаді методиста, так і робота на посаді вчителя. Але при одночасному виконанні педагогічної роботи за цими двома посадами, до педагогічного стажу зараховуються періоди роботи за однією з посад.

    Як провадиться оплата праці методистів, які виконують педагогічну роботу в загальноосвітньому навчальному закладі в межах основного робочого часу?

    Щодо методистів, які не мають можливості виконувати педагогічну роботу в загальноосвітній школі поза основним робочим часом, то їм може бути доручено її виконання в обсязі до 240 годин на рік з погодинною оплатою праці в основний робочий час за умови наявності нерозподілених годин навчального навантаження при тарифікації педагогічних працівників школи.
    Норма щодо погодинної оплати педагогічної роботи передбачена п. 3 Переліку робіт, які не є сумісництвом, затвердженого наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України від 28.06.1993 р. № 43 «Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій». Цим пунктом установлено, що не вважається сумісництвом педагогічна робота з погодинною оплатою праці в обсязі не більш як 240 годин на рік.
    Тобто одним із критеріїв визначення роботи, яка не вважається сумісництвом є те, що педагогічна робота має бути з погодинною оплатою.
    При цьому керівником необхідно надати дозвіл на виконання методистом педагогічної роботи в основний робочий час поза місцем основної роботи, оскільки згідно з останнім абзацом п.12 Переліку робіт, які не є сумісництвом, виконання робіт, зазначених у пунктах 2 - 7, допускається в робочий час з дозволу керівника державного підприємства, установи, організації без утримання заробітної плати.
    Крім того погодинна оплата праці педагогічних працівників допускається також у випадках, передбачених п. 73 Інструкції № 102. Цим пунктом зокрема встановлено, що погодинна оплата педагогічних працівників в установах, зазначених у цьому розділі (установи освіти, в т. ч. педучилища (крім вищих навчальних закладів I - II рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладів), допускається лише при оплаті за години заміщення тимчасово відсутніх по хворобі або з інших причин вчителів, вихователів, викладачів тощо, яке тривало не більше двох місяців. Якщо заміщення тривало понад два місяці, то оплата праці педагогічного працівника провадиться з першого дня заміщення за всі години фактичного педагогічного навантаження в порядку, передбаченому п.68 цієї Інструкції, тобто за тарифікацією.
    Розмір годинної ставки як у першому так і другому випадках визначається шляхом ділення ставки заробітної плати, встановленої за наслідками атестації за посадою вчителя, на середньомісячну норму годин, визначену за цією посадою на відповідний рік.
    За ставками погодинної оплати праці, затвердженими у додатку 16 до наказу Міністерства освіти і науки України від 26.09.2005 р. № 557 «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ»,  провадиться оплата викладацької роботи висококваліфікованих спеціалістів, зокрема методистів, які запрошуються у загальноосвітні навчальні заклади для читання окремих лекцій, уроків. Розміри цих ставок погодинної оплати праці визначаються залежно від затверджених коефіцієнтів до розміру посадового окладу працівника першого тарифного розряду Єдиної тарифної сітки і включають оплату днів відпустки.
    Тому заробітна плата за час щорічної відпустки за педагогічну роботу, виконану методистом методичного кабінету у загальноосвітньому навчальному закладі, провадиться тільки у тому випадку, коли оплата такої педагогічної роботи здійснювалась за ставками, передбаченими у додатку 16 до наказу 557, в розмір яких вже включено оплату за відпустку як її компенсацію.
    У разі виконання методистом педагогічної роботи в школі впродовж основного робочого часу, оплата праці в канікулярний період учнів не провадиться, оскільки останнім абзацом п. 73 Інструкції № 102 установлено, що особи, які працюють на умовах погодинної оплати і не ведуть занять під час канікул, оплату за цей час не отримують.

    Управління соціально-економічного захисту






    Переглядів: 13342 | Додав: adminsk | Рейтинг: 0.4/54
    Всього коментарів: 0
    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Сквирська районна організація © 2024
    Зробити безкоштовний сайт з uCoz