КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Сквирська районна організація
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України
  • Сквирська міська рада
  • Офіційний сайт відділу освіти Сквирської міської ради
  • Сквирський ЦПРПП
  • Офіційний сайт Сквирського ЦДЮТ
  • Сквирськйи ЗЗСО №1
  • Сквирський академічний ліцей №2
  • Оріховецький НВК Малолисовецький НВК
  • Сквирський ЗЗСО №3
  • Сквирський НВК
  • Сквирський ліцей
  • Сквирський академічний ліцей ІТ "Перспектива"
  • Тхорівська філія
  • Кам’яногребельська початкова школа

  • Архів

    Форма входу


    Календар
    «  Лютий 2012  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
      12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    272829

    Вітаю Вас, Гість · RSS 02.05.2024, 05:16

    Головна » 2012 » Лютий » 9 » Педагогічне навантаження вчителів початкових класів
    20:58
    Педагогічне навантаження вчителів початкових класів

    На запитання профспілкового активу роз’яснюємо порядок встановлення педагогічного навантаження вчителів початкових класів.
    На запитання профспілкового актику роз’яснюємо порядок встановлення педагогічного навантаження учителів початкових класів.
    Питання педагогічного навантаження вчителя унормовано в ряді нормативних актів.
    Відповідно до ст.25 Закону України «Про загальну середню освіту» обсяг педагогічного навантаження вчителя включає 18 навчальних годин впродовж навчального тижня, що становлять тарифну ставку заробітної плати.
    Згідно з п.64 Інстуркції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15 квітня 1993 року № 102 (із змінами і доповненнями), тривалість викладацької роботи вчителя для встановлення йому ставки заробітної плати складає 18 годин на тиждень.
    В цьому ж пункті зазначено, що ставки заробітної плати учителів, як і ряду інших педагогічних працівників, встановлюються, виходячи із затрат робочого часу в астрономічних годинах (60 хвилин).
    Короткі перерви, передбачені між уроками, є робочим часом педагогічного працівника.
    Щодо тривалості уроків, то вона визначена в ст.16 Закону України «Про загальну середню освіту», п.43 Положення про загальноосвітній навчальний заклад, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2010 р. № 778 «Про затвердження Положення про загальноосвітній навчальний заклад», п.4.9 Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу ДСанПіН (затверджені Постановою Головного державного санітарного лікаря України 14.08.2001 № 63, погоджені листом Міністерства освіти і науки України 05.06.2001 № 1/12-1459). Відповідно до зазначених документів тривалість уроків у загальноосвітніх навчальних закладах становить: у перших класах - 35 хвилин, у других - четвертих класах - 40 хвилин, у п'ятих - одинадцятих класах - 45 хвилин.
    Тривалість перерв унормована п.46 Положення про загальноосвітній навчальний заклад (постанова № 778), яким передбачено наступне: тривалість перерв між уроками встановлюється з урахуванням потреби в організації активного відпочинку і харчування учнів, але не менш як 10 хвилин, великої перерви (після другого або третього уроку) - 20 хвилин.
    Відповідно до п. 9.7 ДСанПіН тривалість перерв між уроками для учнів першого класу повинна бути не меншою 15 хвилин, для всіх інших класів - 10 хвилин; великої перерви (після 2-го уроку) - 30 хв. Замість однієї великої перерви можна після 2-го і 3-го уроків влаштовувати 20-хвилинні перерви.
    У зв’язку із запровадженням з 1 вересня 1999/2000 навчального року зазначеної вище тривалості уроків у початкових класах Міністерством освіти України було направлено на місця відповідний лист від 27.10.99 р. № 1/9-419 «Про тривалість уроків у початкових класах». В листі, зокрема, зазначено, що з метою створення сприятливих умов для організації відпочинку молодших школярів та збереження діючої норми педагогічного навантаження вчителів відповідно збільшується тривалість перерв між уроками. У цьому випадку додатковий облік і компенсація навчального часу не проводиться.
    Разом з тим варто зазначити, що Законом України «Про загальну середню освіту» (ст.16 п.5) передбачена можливість зміни встановленої тривалості уроків, що допускається за погодженням з відповідними органами управління освітою та органами державної санітарно-епідеміологічної служби. При цьому у початкових класах тривалість уроків не може перевищувати встановлених законом норм.
    Для збереження сумарного навантаження в астрономічних годинах учнів (навчального) та вчителів (педагогічного) при зменшенні тривалості уроків допускається збільшення кількості занять (наприклад, замість 3 уроків по 40 хвилин можна проводити 4 - по 30 хвилин) або навчальних днів. Збільшення кількості уроків у зв’язку із скороченням їх тривалості не повинно призводити до зміни педагогічного навантаження вчителів, установленого при тарифікації.
    Зменшення тривалості уроків без збереження сумарного навчального навантаження учнів обов’язково обліковується і компенсується проведенням додаткових, індивідуальних занять і консультацій. Облік таких занять ведеться у класному журналі на спеціальній сторінці, де фіксується дата, тривалість, тема додаткового заняття або консультації, ставиться підпис учителя.

    Відділ соціально-економічного захисту працівників освіти
    Переглядів: 575 | Додав: adminsk | Рейтинг: 5.0/1
    Всього коментарів: 0
    Сквирська районна організація © 2024
    Зробити безкоштовний сайт з uCoz