КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Сквирська районна організація
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України
  • Сквирська міська рада
  • Офіційний сайт відділу освіти Сквирської міської ради
  • Сквирський ЦПРПП
  • Офіційний сайт Сквирського ЦДЮТ
  • Сквирськйи ЗЗСО №1
  • Сквирський академічний ліцей №2
  • Оріховецький НВК Малолисовецький НВК
  • Сквирський ЗЗСО №3
  • Сквирський НВК
  • Сквирський ліцей
  • Сквирський академічний ліцей ІТ "Перспектива"
  • Тхорівська філія
  • Кам’яногребельська початкова школа

  • Архів

    Форма входу


    Календар
    «  Грудень 2011  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
       1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031

    Вітаю Вас, Гість · RSS 02.05.2024, 11:50

    Головна » 2011 » Грудень » 12 » Соціальний діалог діє
    19:34
    Соціальний діалог діє

    5 грудня в залі засідань районної державної адміністрації відбувся «круглий стіл» на тему: «Питання підвищення ефективності соціального діалогу та посилення взаємодії профспілок із органами виконавчої влади та місцевого самоврядування у Сквирському районі», в роботі якого взяли участь голова райдержадміністрації М.Д. Горбалінський, голова районної ради Б.В. Соболь, міський голова В.Г. Писаренко, голова Громадської ради при РДА К.Ф. Бондарчук, голова районної громадської ради по координації діяльності профспілкових організацій, голова районної організації профспілки працівників освіти і науки О.А. Нагула, голова райкому профспілки працівників АПК В.В.Біляр, голови галузевих  районних організацій культури Кулеша Г.А., охорони здоровя Андрійчук В.В., держаних установ Дзюнь Л.І., торгівлі Деревянко Г.І., району, керівники ряду підприємств, організацій,  представники ЗМІ тощо.

    Звертаючи увагу на роль профспілок у житті трудових колективів, посилення співпраці органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з профспілками, голова РДА М.Д. Горбалінський зупинився на важливих показниках соціально-економічного й культурного розвитку району. Зокрема, відзначив наповнюваність районного бюджету, що дає можливість вчасно виплачувати у 2011 році зарплату, оздоровчі, винагороду за сумлінну працю працівникам освіти, охорони здоров'я, культури, інші виплати, передбачені законодавством та колективними договорами .

    Також наголосив, що лідери профспілкових організацій з керівництвом району можуть будь-коли обговорювати усі насущні проблеми. А їх - немало. Сьогодні через популістські закони складно врегулювати стосунки  із чорнобильцями, не вистачає коштів на доплати, згідно із судовими рішеннями, дітям війни. Аби не трапилось колапсу у виплаті пенсій та допомог малозабезпеченим верствам населення, влада шукає компромісні рішення. Несправедливо, що саме на таких соціальних питаннях в час, коли треба гасити великі зовнішні боргові зобов'язання 2009 року, окремими силами заробляються політичні бали. У свою чергу, влада району працює прозоро: її дії узгоджуються з лідерами профспілкових організацій у розв'язанні соціальних питань, представники громадських організацій району беруть участь у роботі  консультативно-дорадчих органів адміністрації - колегіях, сесіях, апаратних нарадах, масових заходах.

    На правах, повноваженнях профспілок, важливості колективних  угод,  договорів як засобу соціального партнерства наголосив голова ради Б.В. Соболь, підкресливши, що у профспілок - велика зброя захисту інтересів та прав  працюючих і нею потрібно вміло користуватися. Насамперед необхідно будувати стосунки між роботодавцями та профспілками, які представляють інтереси людей, на засадах колективно-договірного регулювання, вчасно поновлювати регламентуючі цю діяльність документи, користуватися ними на практиці, особливо тоді, коли це стосується захисту трудових прав, вирішення соціальних питань, звільнення працівника  чи якогось іншого питання, що може негативно вплинути на його здоров'я, працездатність чи фахову діяльність.

    Міський голова  В.Г. Писаренко підкреслив, що міська рада завжди йде на співпрацю з усіма громадськими об'єднаннями, а профспілки завжди були й залишаються консолідуючою ланкою у досягненні громадянської злагоди в суспільстві.

    Голова районної громадської ради по координації діяльності профспілкових організацій O.A. Нагула зупинився на важливості питання соціального діалогу в суспільстві для регулювання трудових, соціально-економічних відносин та забезпечення підвищення рівня і якості життя громадян , соціальної стабільності в суспільстві, а також окреслив коло проблем, якими опікуються сьогодні  профспілки .

     Це – й забезпечення належного рівня фінансування, оплати праці та  відновлення єдиної тарифної сітки для працівників бюджетної сфери, створення належних умов праці та  питання  охорони праці, легалізація заробітної плати

    ( виплата в конвертах) та трудових відносин ( робота без трудових книжок),  робота ринків, вплив на ціни, що зростають, оздоровлення дітей та працівників та ряд інших.

    Наголосив, що колективні договори та угоди сьогодні є конкретним  інструментом  соціального діалогута партнерства, захисту людей праці. Це і Генеральна Угода, яка діє на національному рівні, і галузеві, регіональні угоди,  які є основою для укладення колдоговорів на рівні підприємств та організацій. Із квітня місяця сторонами велася робота по підготовці укладення Регіональної угоди між районною державною адміністрацією, районною, міською радами та районною громадською радою по координації діяльності профспілкових організацій, в якій передбачені спільні зобов'язання сторін у сприянні розвитку виробництва, забезпеченні продуктивної зайнятості населення, політиці оплати, охорони праці, соціальному захисті, задоволенні духовних потреб громадян району. Сьогодні між сторонами угоди досягнута домовленість про її підписання. Угода відкрита для підписання і іншими зацікавленими сторонами, на яких поширюється її дія – роботодавцями, представниками інших профспілок. Запропонував проінформувати трудові колективи про підписання угоди, її значення, адже саме  норми та положення  є обов'язковими для включення до колективних договорів підприємств та організацій та їх виконання.

     

    Заступник голови  координаційної ради профспілок, голова райкому профспілки АПК В.В. Біляр запропонував у першому кварталі 2012 року провести  у трудових колективах  профспілкові збори по підведенню підсумків виконання колективних договорів за 2011 рік, укласти нові колдоговори на наступний рік , а в другому кварталі за участю спеціалістів районного управління праці, сторін  угоди провести  співбесіду з керівниками підприємств та головами профспілкових організацій із питань укладення та виконання договорів, їх відповідності нормам чинного законодавства. Саме колективний договір  сьогодні є тим локальним нормативним актом, який поєднує інтереси як роботодавців, так і  працівників. Його виконання, дотримання сторонами положень договору, взятих  зобов'язань  сприяє насамперед розвитку та стабілізації виробництва, попереджує виникнення трудових конфліктів, забезпечує соціальний захист працюючих. Саме через колдоговори потрібно суттєво підвищити роль профспілок, щоб в умовах приватної власності не повернутися до панських часів : пан сказав, пан зробив, а працівник не має можливості навіть висловити свою думку, не те що на рівних вести мову про свої права та захист із роботодавцем. Нагадав, що наближаються новорічні свята, на рахунках більшості профспілкових організацій є кошти, отже, потрібно провести вогники, придбати новорічні подарунки в першу чергу для дітей.

    На серйозних підходах до підготовки колективних договорів зупинилась в.о. начальника управління праці та соціального захисту населення РДА O.A. Димань, оскільки нерідко у цій справі переважає формальність. А коли доходить справа до захисту інтересів людей, важливих пунктів в них бракує. Адже сьогодні в умовах приватної власності роль колективного договору кардинально змінилася, найманим працівникам потрібна надійна юридична база соціального захисту, яким і є колективний договір.

    Щодо дієвости профкомів та співпраці з владою висловились директор ВПУ №29 О. С. Пасічник, голова райкому профспілки працівників культури Г.А. Кулеша, профспілкові лідери K.M. Григоренко з Антонівської школи, A.B. Лисюк зі Сквирської ЗОШ №3, Л.М. Поспєлов із Кривошиїнського НВО, О.П. Перебийніс із Шаліївської ЗОШ, ветеран профспілкового руху, колишній голова профкому ВАТ «Сквирський вентиляторний завод» Г.В. Щербатюк. Йшлося про ситуацію в профтехучилищі, питання оптимізації та збереження закладів освіти, роботу культосвітньої сфери, створення профспілкових організацій у тих колективах, де їх за наполяганням адміністрації ліквідували або перешкоджають чи не сприяють їх створенню ( як це є на вентиляторному заводі, ПП «Сквиртекс» та «Сквиратекс», ПП «Гроно» та інших), високу вартість ліків в аптеках та надання якісної медичної допомоги населенню, порушено ряд інших важливих питань.

    Під час «круглого» столу керівниками району та міста, лідерами профспілкових організацій, що входять до координаційної ради, було підписано «Регіональну угоду між Сквирською районною державною адміністрацією, Сквирською районною радою, Сквирською міською радою та Сквирською районною Громадською радою по координації діяльності профспілкових організацій на 2012-2013 роки», що є свідченням дієвості соціального діалогу та партнерства, співпраці сторін, взаєморозуміння та підтримки у важливій справі захисту інтересів людей  праці, покращенні умов їх життя та побуту.


    Переглядів: 968 | Додав: adminsk | Рейтинг: 5.0/2
    Всього коментарів: 0
    Сквирська районна організація © 2024
    Зробити безкоштовний сайт з uCoz